District Department of Transportation

Welcome!

Please note that DDOT is currently analyzing impacts of multiple adjacent projects in order to re-sequence the original construction phasing to avoid conflicts with concurrent construction projects still within the corridor.

Click here to see the materials from Public Meeting #4.

This webpage is for the Reconstruction of Oregon Avenue, NW design phase. The project extends from Military Road to Western Avenue and includes Western Avenue from 31st Street to Oregon Avenue. The Oregon Avenue Environmental Assessment, completed in 2012, identified many existing conditions that pose significant transportation deficiencies. These include deteriorating pavements; substandard roadway geometry; inadequate stormwater drainage; deficient structures, lighting, and pedestrian facilities; and poor visibility and physical connections to desired destinations.

These issues can be broadly summarized into four design challenges:

The District of Columbia classifies Oregon Avenue and Western Avenue as urban collectors. The classification system creates hierarchies that are based on movement of traffic and each functional category relates to a range of vehicle speeds. The posted speed limit on Oregon Avenue is 25 mph, however drivers often exceed the posted speed limit and present safety concerns along the corridor. In addition, Oregon Avenue’s rural character, lack of curbing for the majority of the roadway, unpredictable roadway widths, and poor lines of sight, as well as the lack of pedestrian facilities, create unsafe conditions for pedestrians and drivers.The design will resolve this issue by including traffic calming measures, such as a consistent, roadway width that winds at strategic locations, as well as improved pavement markings and signage to improve safety conditions for both pedestrian and drivers. Additionally, an uninterrupted sidewalk will follow the roadway from 31st Street, NW on Western Avenue and run the entire length of Oregon Avenue on the west side from Western Avenue to Military Road. The sidewalk will connect to two existing sidewalks at each end. The exact location of the sidewalk will be determined on a case-by-case basis. Where possible, a planting strip or a bioretention cell will be added between the sidewalk and the roadway curb.
The existing stormwater drainage system along Oregon Avenue is inadequate. Runoff drains from adjacent parcels and connecting roadways directly onto Oregon Avenue and freely flows into Rock Creek Park. The lack of a continuous roadway curb, the large amount of uncontrolled stormwater, and the long, uneven distances for water to travel has contributed to the deterioration of Oregon Avenue and parts of Rock Creek Park. The design will integrate low impact development solutions into the transportation infrastructure design. Spaces for stormwater management facilities (such as permeable pavements and bioretention cells) will be created, and impervious areas will be reduced in the new design.
The rural-like setting in an urban area makes Oregon Avenue a unique roadway in the District. Its character is defined by the adjacent parkland. Rock Creek Park is densely vegetated woodland that is part of the NPS. It is managed to meet the mission defined in the Organic Act of 1916 “…. to conserve the scenery and the natural and historic objects and the wild life therein and to provide for the enjoyment of the same in such manner and by such means as will leave them unimpaired for the enjoyment of future generations.” This assurance of preservation has attracted residents and visitors to the area.The design will address this issue by creating solutions that treat the project as a comprehensive system of transportation, open spaces, and natural systems. This will include close coordination with stakeholders to ensure that the harmony and character of the existing landscape is preserved or enhanced. The design process will study aesthetic treatments and the architectural composition for elements such as the Pinehurst Run crossing, retaining walls, walkways, and plantings. The goal is to maintain a design consistency that blends Oregon Avenue into Rock Creek Park and strengthens the desired rustic experience.
It is clear that the rural ambiance created by the nature of the roadway is one of the most valuable resources for residents. The design will address the deficiencies of the corridor. This may impact existing features. The team will consider various options on a case by case basis. This may include avoiding, replacing, or relocating elements impacted by the necessary infrastructure improvements. Our goal is to address the homeowners’ concerns, provide a safe environment for pedestrians and drivers, and maintain a continuous aesthetic treatment that is within the context of Rock Creek Park.